About

Profound Play

Jasmin Hasler (Oostenrijk, 1981) is een theatermaakster die wordt gedreven door een passie voor het kleine, het intieme, het detail. Ze houdt ervan om poëzie te scheppen uit het onzichtbare, het alledaagse, het zintuiglijke, het absolute minimum. Vaak schept ze hieruit een ietwat droomachtige wereld waar je als toeschouwer graag in wilt kruipen.

De laatste jaren heeft ze haar werk gericht op het aller jongste publiek en diens begeleiders. Zij wordt geraakt en bewogen door de openheid en eerlijkheid van jonge kinderen en hun unieke verbinding met hun begeleiders. Ze ontwikkelt haar werk graag tijdens ontmoetingen met jonge kinderen in hun alledaagse omgeving, maar nodigt ze ook uit naar repetities in de theaterruimte. Spel is daarbij de basis van haar artistieke onderzoek, het jonge kind haar leermeester.

Naast haar theateronderzoek vindt Jasmin ook veel inspiratie door zich te verdiepen in het spel van het jonge kind. Ze bestudeerde de bewegingsontwikkeling van kinderen in haar opleiding tot Child’Space/Feldenkrais practitioner en leert op het moment o.a. door bezoeken in het Emmi Pikler instituut in Budapest meer over diens “kleinkindpedagogiek” en de natuurlijke ontwikkeling van spel bij het jonge kind.

“Een in spel verdiept kind staat voor mij heel dicht bij de kern van het mens zijn, iets wat we allemaal in ons hebben en wat ons met elkaar verbindt.”

CV

Biography

Jasmin Hasler groeide op in een klein dorp in de Oostenrijkse bergen van Steiermark.
Toen ze 14 werd besloot ze om naar het grote Wenen te gaan om aan een middelbare school voor Kunst & Textiel te studeren, en later Landschapsarchitectuur aan de Universiteit. Na omzwervingen over de wereld studeerde ze voor theatermaker aan de theaterschool in Utrecht (HKU, afgestudeerd in 2011). Gedurende haar laatste studie ontwikkelde ze een grote liefde voor zintuiglijk, fysiek en visueel theater, veel inspiratie ontlenend aan het Body Weather Laboratory Amsterdam. Ze werkte samen met Lotte van den Berg (NL), Dries Verhoeven (NL), Teatro de los Sentidos (Barcelona), sjamandada (NL), Schweigman& (NL), Kompanie Freispiel (AUT) en Eidenberger (AUT/F) Haar werk heeft een minimalistische maar poëtische, tactiele ondertoon en speelt op de grens van textiel, installatie, lichaam & theater.

Foundation

Stichting Profound Play werd opgericht om de theaterprojecten van Jasmin Hasler te ondersteunen. Profound Play is de engelstalige vertaling van het dubbelzinnige credo ‘verdiept in spel’. Profound Play wil het spel in zijn volle waarde zetten en tot in detail onderzoeken, door het in het kader van de kunst te plaatsen. Profound Play is de ruimte die kinderen scheppen als ze verdiept zijn in hun spel, en de momenten waarin ze de wereld om zich heen en hun plek daarin onderzoeken en ontdekken. Dit is dezelfde tijd & ruimte die kunst schept, en in zekere zin zijn ‘kunst’ en ‘spel’ hierin inwisselbare termen.

In het werk dat Jasmin Hasler de komende jaren zal maken, staat verdieping in spel door ontmoetingen tussen kunstenaars en kinderen centraal, zowel in theaters maar ook in kinderdagverblijven en andere niet-theater settings. De ontmoetingen vinden niet alleen plaats als een voorstelling “af” is, maar het hele proces door, waardoor deze dus ook het proces beïnvloeden. Ze brengen het proces naar het publiek en maken het publiek deel van het proces.